Cloenda projecte ecosistema marí: l’aventura de ser tortuga marina!

Tot va començar sensibilitzant-nos amb una pregunta: “En què penses quan penses en el mar?”. També amb uns codis QR que ens van portar a descobrir notícies sobre què està passant a les nostres platges en els darrers anys: nombroses troballes de nius i rastres de tortuga babaua a les costes catalanes, pescadors que es troben aquests animals ferits per causes diverses i dades impactants sobre la contaminació per plàstics, entre d’altres residus.

Amb la visita al CRAM, els i les professionals que hi treballen ens van aportar molta informació i vam conèixer de prop la situació de les tortugues marines, la seva tasca com a entitat i quin paper juguem nosaltres per a millorar la situació d’aquests animals.

Després de tot el procés d’aprenentatge sobre el nostre projecte de l’ecosistema marí, en companyia de les tortugues babaues, Diables i Castellers hem treballat conjuntament en la creació d’una maqueta sobre l’hàbitat de l’espècie Caretta Caretta. En ella s’exposen les amenaces amb què es troba i com de perjudicat està el seu ecosistema. Al llarg de tot el procés, hem anat aprenent aspectes biològics de la tortuga (com és, quina és la seva alimentació, com es reprodueix i es comporta…), aspectes del seu entorn i l’impacte humà (sistemes de pesca i tipus de xarxes, sobreexplotació de la platja, contaminació, etc).

Al llarg de tot el projecte hem anat investigant i agafant consciència sobre la situació de vulnerabilitat d’aquest animal en concret i a la vegada de les problemàtiques dels nostres mars i oceans. Hem après també quins factors intervenen en un ecosistema i hem experimentat per entendre conceptes com ara dissolució, densitat, grau de salinitat, flotabilitat, mostra, pH … 

Amb un esperit positiu i transformador, hem volgut mentalitzar a tota la comunitat de la situació en què es troben les tortugues marines i hem volgut posar el nostre granet de sorra en la conservació del medi i la protecció d’aquesta espècie amb la iniciativa de l’apadrinament amb el CRAM. Us volem donar les gràcies per la vostra col·laboració amb les donacions! Un èxit impressionant!

Per acabar, us adjuntem l’enllaç dels nostres missatges divulgatius.

https://drive.google.com/drive/folders/18iNMt1MgUC4zF4BHMMvQG6LYq_UeS_zL?usp=sharing Castellers*

https://drive.google.com/drive/folders/1xAw5zTiRxzjG97UpwW9kD5g6GGeN5PCy?usp=sharing Diables*

Racó Maqueta 4t