Projecte sobre l’ecosistema marí i les tortugues marines.

Tot va començar sensibilitzant-nos amb una pregunta: “En què penses quan penses en el mar?”. També amb uns codis QR que ens van portar a descobrir notícies sobre què està passant a les nostres platges en els darrers anys: nombroses troballes de nius i rastres de tortuga babaua a les costes catalanes, pescadors que es troben aquests animals ferits per causes diverses i dades impactants sobre la contaminació per plàstics, entre d’altres residus.

Amb la visita al CRAM, els i les professionals que hi treballen ens van aportar molta informació i vam conèixer de prop la situació de les tortugues marines, la seva tasca com a entitat i quin paper juguem nosaltres per a millorar la situació d’aquests animals.

Després de tot el procés d’aprenentatge sobre el nostre projecte de l’ecosistema marí, en companyia de les tortugues babaues, Diables i Castellers hem treballat conjuntament en la creació d’una maqueta cooperativa sobre l’ecosistema marí, hàbitat de la tortugues marines. En ella s’exposen les amenaces amb què es troba i com de perjudicat està el seu ecosistema. Al llarg de tot el procés, hem anat aprenent aspectes biològics de la tortuga (com és, quina és la seva alimentació, com es reprodueix i es comporta…), aspectes del seu entorn i l’impacte humà (sistemes de pesca i tipus de xarxes, sobreexplotació de la platja, contaminació, etc).

Al llarg de tot el projecte hem anat investigant i agafant consciència sobre la situació de vulnerabilitat d’aquest animal en concret i a la vegada de les problemàtiques dels nostres mars i oceans. Hem après quins factors intervenen en un ecosistema i hem realitzat experiments per entendre diferents conceptes: dissolució, densitat, grau de salinitat, flotabilitat, mostra i el pH

Com a cloenda, totes dues classes hem exposat el proc´és treball a l’ObrIM a les famílies del curs, explicant allò que hem après durant el projecte. També hem volgut animar a tota la comunitat en l’apadrinament d’una tortuga marina del CRAM!

Monogràfic de Nadal

Aquests dos últims dies han estat molt emocionants per a tots i totes! Ahir a la tarda, com ja és tradició, vam celebrar l’esperat “Amic/Amiga invisible“. Diables i Castellers vam passar una tarda molt emotiva, obrint els regals fets a mà.

Avui al matí hem gaudit de la cantada de la coral; coordinació i afinació genial! Tot seguit, ens hem llepat els dits amb la xocolata i la coca. Per acabar el matí, ens han visitat els companys i companyes de secundària per fer l’intercanvi de regals: nosaltres hem recitat el poema i després hem compartit una estona plegats donant color a les il·lustracions de criatures marines que ens han regalat. Han quedat molt maques!

Enguany, el monogràfic de Nadal ha girat entorn a la Mediterrània. Hem parlat sobre tot allò que ens evoca el mar, les possibilitats que ens ofereix i hem pres consciència no només sobre la biodiversitat i l’impacte humà, sinó també sobre la situació dels moviments migratoris que es donen al mar que ens envolta. Per col·laborar i recaptar fons per OpenArms, 3r i 4t hem elaborat uns punts de llibre amb origamis d’animals marins.

Al Drive trobareu un recull fotogràfic d’aquests dies.

Les mestres de 4t us desitgem unes bones festes i millor entrada d’any!

Christmas activities

These past weeks Dracs, Àligues, Diables and Castellers have been doing different activities to celebrate Christmas in the English class. We sang songs, did a postcard or a photo booth, and did some activities to learn and practice the Christmas vocabulary. 

English teachers wish you all a Merry Christmas and a Happy New Year!

Lectures d’hivern 2022-2023

Durant aquestes vacances de Nadal us recomanem fer un tomb per les biblioteques de Barcelona amb la fam´ília, gaudir d’una estona de lectura acompanyant-vos d’una bona tassa de xocolata desfeta, tancar els ulls i olorar les pàgines dels llibres i deixar volar la imaginació entre paraules i il·lustracions.

A continuació, les mestres del cicle us deixem la selecció de llibres del butlletí El Garbell, vinculat a la Biblioteca Rosa Sensat. Creiem que us poden agradar!

Per si de cas, a la carpeta de Drive (fotografies 4t) també teniu el document en pdf. Així podeu consultar el recull sencer amb diferents franges d’edat.

Encetem les capses d’aprenentatge!

L’alumnat de Cicle Mitjà està d’estrena: ja hem començat les Capses d’aprenentatge! En grups de treball, formats per dos alumnes de tercer i dos de quart, hem de resoldre un repte sobre un tema en concret.

Ho aconseguiran resoldre en el temps que disposen? Necessitaran de l’ajuda de la mestra? Costarà prendre decisions? Tothom resoldrà la capsa de la mateixa manera? Aquestes són algunes de les qüestions que es plantegen en aquesta metodologia de treball que incorporem per primer cop aquest curs amb l’objectiu de potenciar l’autonomia de treball dels nostres infants i que aprenguin a aprendre.

Sortida de Cicle: el Barcelonès.

El passat dimarts, juntament amb les companyes de tercer, vam pujar a la serra de Collserola, per poder gaudir de les meravelloses vistes del Barcelonès, comarca que dona nom al nostre cicle. Un cop a dalt vam entrar a les instal·lacions del Tibidabo per poder exposar el nostre treball grupal sobre els edificis més emblemàtics de Barcelona mentre observàvem de fons aquests.

A la tarda, després de dinar, vam poder gaudir d’una estona de joc per conèixer-nos entre els dos cursos del cicle i continuar respirant natura.

A la carpeta del Drive podreu veure les fotografies d’aquest dia.