LLEGIM PER NADAL

Hola Castellers i Diables!

Hem fet una sel·lecció de llibres per engrescar-vos a seguir llegint durant les vacances de Nadal. A El Garbell nº 28 en trobareu molts més. A seguir gaudint de la lectura!

BLOCH, Serga. Zuk. Unes vacances de bruixa. Nicolas Hubesch (il.) Marga G.Borràs (trad.) Komikids. ISBN: 9788419183316
Zuk és una bruixa que desborda personalitat i és tot cor. Oferir un refugi als animals o protegir el planeta són algunes de les bones accions a l’abast de la
seva vareta màgica. Però, per desgràcia, no coneix al peu de la lletra les
fórmules. Resultat: situacions estrambòtiques i disbarats a tort i a dret.
Cada un dels llibres reuneix diverses històries, amb el denominador comú de la diversió. El llibre que teniu a les mans és el primer de la sèrie.

HADDOW, Swapna. David Colom. Sheena Dempsey (il.) Anna Llisterri (trad.) Flamboyant. ISBN: 9788419401304
Hi ha edats en què enganxar la canalla a la lectura és especialment complicat, però fer-ho de la mà de l’humor és quasi un encert segur. Swapna Haddow ho té clar, i a David Colom ens presenta un llibre ple d’aventures i de plans fallits carregats d’humor esbojarrat i, fins i tot, un pèl absurd. Poc podia imaginar-se la gata Malèvola quan va atacar en David i en Capi, dos coloms experts en pispar croissants i totes les galetes i engrunes que es posaven al seu abast, que la seva acció portaria a viure els coloms al cobert de casa seva. No contents amb això, els dos coloms voldran la revenja i fer fora de la casa la Malèvola. Però heu sentit alguna vegada allò de «tota acció té la seua reacció»? Doncs el pla perfecte per desfer-se de la gata sembla que tindrà alguna «reacció», i algun petit inconvenient que els coloms no havien previst. Un llibre enginyós amb molt de sentit d’humor que ens farà passar a menuts, i no tan menuts, unes estones meravelloses. Menció especial per a totes les il·lustracions que acompanyen el text enriquint-lo, ara amb diàlegs amb globus de còmic entre en David i en Capi, ara amb dobles planes profusament il·lustrades en escala de grisos.

MENTEN, Tosca. La venjança de l’Oinc. Elly Hees (il) Gustau Raluy (trad.) Takatuka. ISBN: 9788418821554
Tosca Menten és una autora neerlandesa, molt estimada per les criatures del seu país, que aquí només coneixíem per la seva mòmia Dummie. La venjança de l’Oinc, el llibre que Takatuka ha traduït, és una novel·la realment divertida. A l’estil de Roald Dahl, alguns adults fan veritables barbaritats, mentre que els protagonistes, nen i nena, són posseïdors d’un gran sentit comú. La trama se centra en els esforços dels infants per salvar la vida del seu animal de companyia, un porquet, amenaçada per un antic fabricant de salsitxes, que vol guanyar un concurs anual organitzat per la Unió de Productors d’Embotits i Carn de Porc. La novel·la avança amb força intriga i molt, molt, sentit de l’humor. Hi ha escatologia –qui conviuria a casa amb un porc?– però no massa, la necessària. Les il·lustracions, d’Elly Hees, molt presents al llarg de les 132 planes del llibre, són fresques i divertides, en sintonia absoluta amb el text. Un llibre ideal per als qui ja s’inicien en la lectura de novel·les. Molt diàleg, molta acció, una trama ben construïda i uns personatges perfectament definits.

NORITAKE, Yukiko. A l’altre costat del mar. Mireia Alegre (trad.)
Coco Books.
ISBN: 9788412723649
L’autora d’El bosc dels germans no deixa de sorprendre’ns per la seva delicadesa i minuciositat, i alhora per la seva profunditat en tractar temes com el de l’acció de les persones sobre el medi. En aquest cas, com en el títol anterior, hi ha una dualitat, però ara una és conseqüència de l’altra. Dues narracions capiculades, dues realitats comparteixen un mateix destí. En una banda del llibre hi ha en Leo, que viu en una ciutat a prop d’un port on van i venen grans vaixells però on ara no hi ha peixos. En l’altra banda, en Phara viu en una illa petita i poc habitada envoltada de peixos de tots els colors. La mateixa extensió d’aigua els separa i els uneix. Com a continuïtat del seu títol anterior, Yukiko Noritake desplega el seu missatge ecològic en gran format, amb colors alegres i continua jugant amb els paral·lelismes. Una metàfora magnífica de com les nostres accions modelen la natura que ens envolta, i una reivindicació de l’amor per la natura i el viure en harmonia, sent conscients dels nostres actes.

SOWA, Marzena; MONFREID, Dorothée. La pequeña evasión. Eva Reyes de Uña (trad.) Astronave. ISBN: 9788467963540
El còmic que teniu a les mans ha guanyat el darrer festival internacional d’Angulema en la modalitat premi atorgat per les escoles. Narra la història d’una aranya que no sap teixir la teranyina, i per això la seva mare la porta a veure un escarabat que té fama de saber tractar insectes amb problemes. L’aranya aviat s’adona que allà no hi farà res de bo i de seguida planeja escapar-se amb tots els amics que, com ella, no tenen el do innat de la seva espècie. Per no perdre’s en el bosc, va deixant un rastre de fil darrere d’ella. Així comença La pequeña evasión, un còmic que convida a buscar la felicitat trencant amb els prejudicis i els costums.